Het was wederom een heel bijzonder yogaweekend en de weergoden waar ons ook weer goedgezind. Ik weet niet precies wat mij drijft om dit soort yogaweekenden te organiseren maar op de een of andere manier komt alles samen tijdens dit soort weekenden. De combinatie van het organiseren en de spirituele diepgang gaan voor mij hand in hand tijdens een yogaweekend. Ondanks dit, was ik toch wel een beetje zenuwachtig vanwege het grote aantal deelnemers dit keer: maar liefst 33 mensen.

Een goede organisatie

Inmiddels heb ik wel voldoende ervaring over wat je ongeveer kan verwachten van een yogaweekend, maar blijft het iedere keer een uitdaging om er wat mooiers van te maken. Iemand gaf aan dat het al perfect was, maar dat ik dit keer de puntjes op de ‘i’ had gezet. Dit keer lag er een welkomstpakketje op ieders bed klaar, was er een verse smoothie in de ochtend en gedurende het hele weekend stonden er verse theetjes klaar. Veel deelnemers gaven aan zich heerlijk verwend te voelen!

    

Mijn doel is iedereen tot bezinning (tot jezelf) te laten komen en dat is goed gelukt gezien de mooie verhalen die mensen met mij hebben gedeeld. En als ik dan ook hoor dat mensen geïnspireerd zijn om meer met yoga te gaan doen dan is dat natuurlijk helemaal mooi.

Het is eveneens belangrijk tijdens dit soort yogaweekenden om je te omringen met behulpzame mensen. Mijn vriendin Laila heeft het hele weekend gezorgd voor de verse smoothies en heerlijke theetjes. En bij aankomst was er zelfgemaakte kue lapis (een Indonesische snack) voor iedereen.

  

Hoogtepunt van het weekend

De mooiste ervaringen zijn heel verschillend van de deelnemers en dat is logisch natuurlijk als je met een grote groep mensen bent. Voor sommigen was de les op vrijdagavond het mooiste van het weekend. “Na de hectiek van de file, kom je in zo’n geweldige les direct bij.”

Voor iemand anders zijn “de altijd weer bijzondere, ontroerende en mooie verhalen van de groepsleden” het hoogtepunt. Ik probeer ook altijd voldoende rustmomenten in het programma in te bouwen zodat er ruimte is voor dit soort gesprekken tussen mensen op het terras buiten (in de zon!). Of tijdens de wandelingen door de Loonse en Drunense duinen.

 

Ook gedurende dit weekend was er tijd voor hele mooie diepgaande meditaties. Bij verschillende mensen kwam er van alles los en sommige mensen hadden hun eerste spirituele ervaring. Heel mooi om te horen dat een deelnemer die al jaren bij mij op les zit, sinds kort de energiecentra in haar lichaam kan voelen. En de meditaties nu dus ook veel bewuster meemaakt.

  

Keuzeprogramma

Tijdens dit yogaweekend konden de deelnemers zich inschrijven voor verschillende extra sessies en dat zorgde voor meer verdieping bij iedereen. Maria Nissitsch maakte heel wat los bij iedereen door de aura’s van iedereen ’te lezen’ en dit leverde hele bijzondere healing & reading sessies op. Iedereen was positief verrast hoe iemand zulke geweldige observaties kan maken en waardevolle adviezen kan geven.

Voor velen waren ook de voetreflex-massages van Plonie Wander nieuw en verrassend. Via deze massages wordt het zelfgenezende vermogen van het lichaam gestimuleerd. Ook de reacties hierop waren lovend.

   

En dan kon je ook nog bij Mansi Jasuja terecht voor een ontspannen nek- en/of rugmassage. Veel mensen hebben hiervan genoten en voelden haar fijne en geruststellende energie. Terwijl George Mensink diverse deelnemers verwende met individuele klankmassages. Ook voor velen een nieuwe (indrukwekkende) belevenis.

  

Op zaterdagmiddag was er een Care for Women lezing door Martine van Leeuwen. Aangezien het merendeel van de vrouwelijke deelnemers rond of boven de 40 was, ging het onderwerp grotendeels over de ‘overgang’. Voor velen was dit een eye opener (mede gezien het ’taboe’ dat hierop ligt) met zeer nuttige informatie waar men wat aan heeft (en ook een bevestiging dat veel voorkomende fysieke klachten onderdeel zijn van de overgang). “Wat een geweldige vakvrouw” werd er gezegd.

Ik ben deze mensen allemaal erg dankbaar omdat ze hebben meegeholpen het yogaweekend tot een succes te volbrengen.

 

De yoga & meditatieles buiten op zaterdagmiddag

De yoga & meditatiesessie op zaterdagmiddag buiten was wederom een hoogtepunt voor heel veel mensen. Ik weet niet wat het is, maar de frisse lucht, het zonnetje op je lichaam, het geluid van de vogels, de geur van het gras…dit alles samen doet toch wat meer met je dan als je binnen yoga doet.

   

Vanwege het keuzeprogramma overdag was er ook voldoende tijd om je eigen dingen te ondernemen. Zoals even een stukje hardlopen, ‘zentengelen’, wandelen door de prachtige omgeving of gewoon ontspannen op het terras in de zon. Diverse mensen vonden deze vrijheid ‘van wat je mag’ in het programma heerlijk.

 

Klankmeditatie op zondagmiddag

Op zondagmiddag was er dan net als vorig jaar een klankmeditatie van George Mensink. Iemand maakte een spirituele ervaring mee, “waarbij mijn hele leven aan mij voorbij ging als een film”. Ook voor vele anderen maakte deze diepe geluiden heel wat los. “Alsof je meegevoerd wordt door de wind, regen en storm”. “Indrukwekkend dat geluiden zoveel met je kunnen doen”.

 

Wat ik vooral deze week van veel deelnemers te horen krijg is dat ondanks de grote groep er toch een hechte en liefdevolle sfeer tussen iedereen ontstond. Het ‘samen-gevoel’ zoals iemand het omschreef. ‘Dat je eigenlijk niet door had dat je onderdeel was van een groot gezelschap’. Langzaam ontstond er een band tussen de mensen en was er een fijne sfeer. Op maandag hadden veel mensen extra energie en voelden zich rustig in hun hoofd. En ze keken alweer met smart uit naar de wekelijkse yogales. ‘Yoga werkt gewoon verslavend!’

Volgend jaar maar weer! 🙂