Skip to main content

Yoga aanbod

Yoga is de laatste jaren enorm populair geworden in de westerse wereld. De docenten van Yoga Geeft Energie geven voornamelijk Hatha Yoga, maar met invloeden van Integrale Yoga en Yin Yoga. 

Klassieke Hatha Yoga

Hatha Yoga is afkomstig uit India en één van de meest bekende yogastijlen. Het is de basis waaruit de andere yogastijlen zijn voortgekomen. Hatha yoga is een rustige vorm van yoga en is zowel inspannend als ontspannend. Hatha yoga houdingen (asana’s) zijn ontwikkeld met als doel de interne organen, zoals de longen, het hart, de lever en de nieren te stimuleren. Daarnaast zorgen de houdingen voor soepele spieren, pezen en gewrichten. Ook versterkt het de klieren en het zenuwstelsel. Hatha yoga verhoogt je uithoudingsvermogen en verbetert de spijsvertering en zuurstofopname in je bloed. Maar Hatha Yoga is meer dan alleen de houdingen. Ook ademhalingsoefeningen en meditatie zijn een onderdeel van de les.

Verschil met andere vormen van yoga

Bij andere vormen van yoga voer je de houdingen vaak in een bepaalde flow achter elkaar uit. In deze lessen worden dezelfde series dynamische houdingen vaker herhaald. Bij Hatha yoga is de rol van de docent het geven van richting en energie, en de aanmoediging dingen te laten gebeuren en daar toeschouwer van te zijn. Ook is er aan het einde van de les veelal geen meditatie, maar lig je alleen een paar minuten stil. Deze vormen van yoga zijn meer gericht op prestatie. Dit in tegenstelling tot Hatha Yoga, waarbij – juist – het leren bewaken van je eigen grens heel belangrijk is. Dit wil overigens niet zeggen dat je je grenzen niet verlegd. Na 5 lessen Hatha yoga zul je al een groot verschil voelen.

Iedere les is anders

Bij Yoga Geeft Energie is iedere les anders. Er is een bepaalde opbouw van verschillende oefeningen en houdingen. Iedere les eindigt met een meditatie of ontspanning van 15 minuten. Er zijn ongeveer 500 yogahoudingen en deze zie je in de verschillende lessen afwisselend terugkomen. De houdingen worden stap voor stap opgebouwd en voor een wat langere tijd vast gehouden (hierdoor bouw je ook uithoudingsvermogen op). 

Bewustwording & mindfulness

Tijdens het uitvoeren van een houding is je aandacht op dat moment ook bij de houding. Je keert je aandacht als het ware langzaam naar binnen, in plaats van op van alles wat er speelt in je hoofd. Hierdoor kom je sneller bij ‘jezelf’ en kun je de opgedane stress en spanningen loslaten. Elke yogahouding brengt je namelijk in contact met een bepaalde spanning in je lichaam, die meestal in verband staat met een bepaalde spanning in je hoofd. In de yogales leer je die spanning los te laten door op een juiste manier adem te halen. Ontspannen (ofwel het ontladen van de spanningsenergie) is dan ook een wezenlijk deel van yoga. Na de yogahouding leg ik de nadruk op het navoelen van de werking van de houding om bewustwording te vergroten. In de Hatha yoga worden de rustpauzes als even nuttig gezien als de yoga houdingen. Ook dit is een wezenlijk verschil met andere vormen van yoga.

Mindfulness

Onze manier van lesgeven is heel ‘mindful’. Je wordt je namelijk bewust van wat er in je hoofd speelt. Je leert beter luisteren naar je eigen grenzen en de signalen van je lichaam. Hierdoor voorkom je lichamelijke of psychische klachten en voel je je fitter en vitaler.

Fysieke klachten worden minder

De asanas werken corrigerend op de lichaamshouding en de dieper gelegen spieren, waardoor veel voorkomende klachten aan bijvoorbeeld de nek, schouders, rug en bekken voorkomen, verlicht of verholpen kunnen worden.

Een goede ademhaling

Bij Hatha Yoga is er ook veel aandacht voor een volledige (buik)ademhaling. In het drukke dagelijks leven kan het zijn dat je vergeet aandacht te schenken aan je ademhaling. Heel veel mensen hebben een te hoge ademhaling en kampen met de gevolgen hiervan (hyperventilatie, kortademigheid e.d.). Een groot deel van de longcapaciteit wordt niet gebruikt. Dat is zonde want hoe meer zuurstof je binnen krijgt hoe beter alle functies van je lichaam werken. Ook helpt het goed onder de knie krijgen van je ademhaling je op stressvolle momenten. Door te leren focussen op je ademhaling op zulke momenten sta je sterker in je schoenen. Het geeft je meer zelfvertrouwen en rust.

Meditatie

De yogahoudingen zijn er voor bedoeld dat je het lichaam en de geest voorbereidt op een goede meditatie. Je leert door het oefenen van de houdingen en het reguleren van de ademhaling je geest tot rust te brengen en je te concentreren. Iedere les wordt afgesloten met een meditatie of een ontspanningsoefening van ongeveer 15 minuten. Hierbij gaat het vooral om het loslaten van geestelijke en lichamelijke spanningen. De voorgaande oefeningen werken tijdens deze ontspanning nog goed door en komen daardoor beter tot hun recht. De waarde van meditatie is gelegen in het herstellen van het contact met je eigen innerlijke waarheid en wijsheid. Door innerlijke rust en het regelmatig beoefenen van stilte, word je je weer meer bewust van je diepere essentie, van diegene die je ten diepste bent: je ‘Ware Zelf’. Je krijgt meer ruimte voor zelfreflectie. Dat leidt ertoe dat je ziet wat écht belangrijk is voor je. En zo kun je veel beter zien wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Het is de bedoeling dat je je na een les lekker uitgerust en ontspannen voelt.

There are only two days in the year that nothing can be done. One is called yesterday and the other is called tomorrow, so today is the right day to love, believe, do and mostly live.

- Dalai Lama

Meld je aan voor een gratis proefles!

Stuur een mailtje naar akvanleeuwen@gmail.com of bel 06-41209145