De diagnose kanker

Ruim vijf jaar geleden kreeg ik de diagnose NEC3, een vorm van kanker waarbij je 1-5% overlevingskans hebt. Nu, na vijf jaar, zijn mijn kansen tegen mijn eigen verwachting in, weer net zo groot als van ieder ander. Zo’n diagnose doet wel wat met je en zeker de eerste 3 jaar, wanneer de kans op terugkeer het grootst is, zijn heel zwaar geweest. Er is veel veranderd in die vijf jaar. Niet alleen moest ik leren leven met een urinestoma, ook moest ik leren leven met concentratiestoornissen en vermoeidheid. Hierdoor kan ik het werk dat ik altijd deed (medisch secretaresse) niet meer doen. In de loop van de jaren heb ik daar aardig mijn balans in gevonden maar ik miste iets in mijn leven. Hardlopen en tennis (mijn favoriete sporten) lukt niet meer, door vermoeidheid en mede door een motorongeluk van 10 jaar geleden waar mijn rechterbeen niet helemaal goed van is hersteld.

Stoelyoga & Mindfulness

Bij Inloophuis De IJssel kwam ik in aanraking met stoelyoga, gegeven door Anne van Leeuwen. Een hele nieuwe ervaring voor mij, ik was voor ik ziek werd veel meer bezig met de snelle sporten en krachtsporten. De stoelyoga die Anne geeft is gecombineerd met mindfulness en die combinatie heeft me heel veel gebracht. Inmiddels volg ik niet meer de stoel yogalessen in het inloophuis maar ga ik naar de reguliere yogalessen van Anne. Ook ben ik inmiddels 2 x met een yogaweekend mee geweest. Met name het laatste yogaweekend heeft mij heel veel balans gebracht. Een hele fijne groep met vrouwen, waarmee je het hele weekend optrekt en de yogalessen en meditaties volgt.
Een onderdeel van het yogaweekend wil ik hier even uitlichten, met name omdat tot nu toe een hele positieve invloed heeft gehad op mijn dagelijks leven. Op zondagochtend maakten we dat weekend een mindfulwandeling. Het was zo heerlijk om op de vroege ochtend in stilte buiten te lopen, de natuur op je in te laten werken. Ik wist dat ik dit gevoel bij terugkomst vast wilde houden.

Iedere dag wandelen

In het verleden ben ik wel vaker gestart met het idee om (bijna) iedere dag te gaan wandelen maar op een of andere manier lukte dat niet. Nu pak ik het anders aan, het eerste dat ik ’s morgens doe is naar buiten. Meestal voor/tijdens zonsopkomst, soms iets later omdat die dag meer ruimte heeft. Zelfs als ik om 08.00 bij mijn dochter moet zijn voor mijn oppasdag zorg ik dat ik eerst minimaal een half uur buiten heb gelopen.

Meer balans en positieve energie

Het brengt het stukje balans in mijn leven dat ik nog miste. Het levert me meer energie op voor de dag die nog voor me ligt en het is een positief begin van de dag dat de hele dag doorwerkt. Natuurlijk heb ik nog last van mijn vermoeidheid maar ik kan er beter mee omgaan. Daarnaast volg ik elke week mijn yogalessen en maak ik thuis tijd vrij voor meditatie. De yoga in combinatie met mediteren en mindfulness was het ontbrekende puzzelstukje om me weer goed in balans te voelen.
Dank je wel Anne voor alle positieve energie die door jouw yogalessen, yoga weekenden en meditaties in mijn leven zijn gekomen! 

Door Mieke Kaptein