Vanaf september 2015 geef ik iedere woensdag van 10:45 tot 12:00 gratis yogales aan mensen uit Capelle aan den IJssel die werkzoekende zijn. Inmiddels vraag ik een kleine vergoeding van 6 euro per les. Het idee is ooit ontstaan omdat ik van andere deelnemers begreep die geen betaald werk hadden, dat ze zeer veel profijt hadden van de wekelijkse lessen. Vanaf het begin was het gelijk een succes. Een grote opkomst. Van Buurtcentrum de Fluiter mag ik de ruimte tegen een kleine vergoeding huren, maar tot dusver wil de Gemeente Capelle aan den IJssel geen actieve rol spelen. Dit heeft mij er echter nooit van weerhouden om gewoon door te gaan en de lessen te blijven aanbieden. We zijn nu 3 jaar verder en het is tijd om de balans op te maken.

Werkzoekende zijn en een negatieve spiraal

Als je (langdurig) werkzoekende bent is dat geen makkelijke situatie. Schaamte speelt een rol, financiële zorgen, je zelfvertrouwen gaat naar beneden en lichamelijke klachten zijn een logisch gevolg. Het is dan juist goed om aandacht aan je lichaam te besteden en te zorgen voor de nodige rust in je hoofd. Maar daar is veelal al helemaal geen geld voor. En zo belanden veel mensen in een negatieve spiraal. 

Wat heeft de wekelijkse yogales voor jou betekent?

Meer vertrouwen in mezelf

Muriel geeft aan dat yoga haar heeft geleerd om zichzelf beter te leren kennen. Dat alles wat je nodig hebt in je zit. Het biedt haar rust en overzicht. “Ik krijg steeds meer vertrouwen in mijzelf en daardoor ervaar ik minder stress. Ik leer geduld te hebben, iets wat ik van nature niet heb. Grenzen aangeven en grenzen verleggen. Kortom de Yogales ondersteunt mijn hele leven! Ik leer mijn emoties te begrijpen. Mijn boosheid is minder aan het worden. Maar het allerbelangrijkste is dat ik van Mijzelf heb leren houden en mezelf accepteer zoals ik ben”. 

Betere concentratie

Een andere deelnemer (die graag anoniem wil blijven) geeft aan dat ze na het uurtje weer lekker ontspannen is, zowel geestelijk als lichamelijk. “Dat ik even bewust naar mijn lichaam en geest mag luisteren. Verder merk ik dat ik mij na de yogales en meditatie ook beter kan concentreren. Aan de eventuele stress die ik bijvoorbeeld thuis heb of andere dingen denk ik dan even niet meer.”

De fijne sfeer helpt mij om mijzelf te kunnen zijn

Helen Smit zegt dat zich vrij voelt om zichzelf te kunnen zijn (als ze haar beperkingen tegenkomt) en de sfeer in de lessen als open – prettig – rustig – respectvol en gepast ervaart. Een warme en veilige omgeving die haar wekelijks erg goed doet. Ook onderling merkt ze dit in een fijne groep van dames. “Wat ik aan mezelf merk is dat mijn lijf meer open gaat, door de ademhalingsoefeningen merk ik ook direct een diepere ademhaling. Ik voel me naderhand vaak soepeler en energiek of meer open.”

Beter omgaan met mijn verdriet

Ook zijn er een paar vrouwen die gevlucht zijn vanuit hun thuisland en hierdoor behoorlijke trauma’s hebben opgelopen. Zij geven aan dat de yogalessen hen helpt om hun pijn en verdriet te helpen genezen. 

Een cadeautje voor mezelf

Een andere deelnemer (die ook anoniem wil blijven) geeft aan dat leven van een bijstandsuitkering betekent dat je weinig financiële ruimte hebt om activiteiten te ondernemen. “De yogalessen van Anne waren voor mij laagdrempelig omdat ze tegen gereduceerd tarief zijn. De lessen op de woensdagochtend ervaar ik elke keer weer als een cadeautje aan mezelf, naast ontspanning kunnen de yogahoudingen best wel pittig zijn. Daarnaast is het een hele fijne en betrokken groep, die elkaar steunt. Na de les is mijn batterij weer opgeladen… en voel ik mij zowel lichamelijk al geestelijk weer in balans. Een week niet naar yoga kunnen, voelt voor mij als een gemis.”

Weer structuur in mijn leven

Paulina geeft aan dat de yoga heeft geholpen om een wekelijkse structuur op te bouwen en het heeft haar mentale kracht gegeven. “Ik kan meer ontspannen, voelen en tot mezelf komen. Ik ken mijzelf beter en mijn grenzen. Natuurlijk ben ik ook meer fit en lenig geworden.

Hebben de yogalessen bijgedragen aan het weer actief terugkeren in onze maatschappij?

Terug naar een betaalde baan

“Ik wilde al heel lang op yogales maar kon het me als alleenstaande moeder niet permitteren. Dankzij jou lieve Anne met je gulle hart mocht ik gratis hiervan gebruik maken. En kijk eens aan! Nu kan ik het wel betalen. Want ik heb nu een baan op school als onderwijsassistent!” aldus Muriel. 

Een nieuwe opleiding volgen

Een anonieme deelnemer geeft aan dat ze na 6 jaar met een burn-out en een zware depressie eindelijk de stap heeft genomen om een opleiding te beginnen. En allemaal dankzij Anne.

Vrijwilligerswerk

De buitenlandse vrouwen geven aan dat hun concentratievermogen is verhoogd, waardoor ze nu in staat zijn om vrijwilligerswerk te doen. Ze zouden graag op een school willen werken (in hun thuisland waren ze docent), maar helaas worden veel diploma’s uit andere landen niet erkend in Nederland.

Ik sta sterker in mijn schoenen

Een andere anonieme deelnemer zegt dat ze yoga iedereen wel zou kunnen aanraden, zeker als werkzoekende in een uitkeringssituatie. “Ik ben er persoonlijk door gegroeid en thuisgekomen bij mezelf. Zo ben ik bewuster van mezelf, sta sterker in mijn schoenen, kan beter loslaten en de dingen accepteren zoals ze zijn. De yogalessen leiden daadwerkelijk naar stappen richting de arbeidsmarkt, want ik heb ik onlangs ook een MBO-opleiding afgerond.

Indien je ook werkzoekende bent en yoga wilt proberen, dan ben je van harte welkom voor een gratis proefles. Stuur mij een mailtje: akvanleeuwen@gmail.com