Mindfulness & leven met Kanker

Mindfulness voor mensen die leven met kanker

Eén keer per maand geeft Anne van Leeuwen Mindfulness voor mensen die leven met kanker in Ondersteuningscentrum de IJssel in Capelle aan den IJssel. Mindfulness is een geschikte manier voor mensen die herstellende zijn van kanker om de ziekte op een passende manier te verwerken.

Kanker maakt je opeens bewust van de kwetsbaarheid van je lichaam. Het idee van het lichaam als iets dat er gewoon is, als zekerheid, is weg. Te midden van alle turbulentie die een ziekte, of de nasleep van een operatie met zich meebrengt, kunnen mindfulness en lotgenotencontact concrete hulpmiddelen zijn. Kanker heeft een grote impact op je leven. Na alle behandelingen sta je anders in het leven, en goede begeleiding in dit proces kan waardevol zijn. Het brengt je in een bewustwordingsproces, waarin je leert kijken naar je eigen geestelijke (& fysieke) mogelijkheden.

Maar ook rouwverwerking komt aan bod in de lessen. Er is geen lineair concept van de dood als afsluiting, dat je als het ware keurig de fasen van rouw zou kunnen doormaken en dat het boek dan dicht kan. Zo werkt het niet, het is een cyclus, en ook het zoeken naar troost is een continu proces. Vaak komen overleden mensen op de een of andere manier weer terug in het leven en de rouw om diegenen ook.

Deze sessies worden gegeven vanuit het Ondersteuningscentrum voor mensen die leven met kanker in Capelle aan den IJssel één keer per maand op maandag van 12:00 tot 13:00.

Opbouw van de lessen

De lessen vangen altijd aan met een deelronde. De deelronde is afgebakend tot een veilige ruimte, waarin men met een open hart kan spreken. Deze deelronde is iedere keer weer anders, doordat er iedere keer weer een andere vraag gesteld wordt waar iedereen één voor één op mag reageren. De rest van de groep luistert en oordeelt niet.

Het is een ontzettende uitdaging om een veilige omgeving te creëren waar trauma-overlevers hun pijn kunnen uitdrukken en hierin erkend worden. Daarom zijn lotgenotengroepen van cruciaal belang. Een omgeving vinden waar men hun verhaal kan delen en kan rekenen op (h)erkenning is een belangrijke (eerste) stap in het herstelproces.” – Bessel van der Kolk, Amerikaanse psychiater gespecialiseerd in Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)

Daarna geef ik een Mindfulness sessie, dat is een soort van meditatie die eenvoudig voor iedereen te volgen is. Er is veel aandacht voor bewustwording van spanning (en angst) en het ervaren van de ademhaling in het lichaam. Met Mindfulness ben je dus bewuster van wat je denkt, van jouw emoties en gevoelens in je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je minder automatisch reageert en bewustere keuzes maakt. Ook leer je om minder te piekeren en milder voor jezelf te zijn. 

 

Het effect van mindfulness

Vele onderzoeken hebben laten zien dat het beoefenen van mindfulness tijdens en na kanker, een positieve invloed heeft op herstel. De combinatie van ademoefeningen en meditatie heeft onder andere de volgende resultaten op lichaam en geest:

  • Stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam
  • Vermindert stress en angst (vertrouwen terugkrijgen in het lichaam)
  • Vermindert vermoeidheid
  • Geeft een gevoel van diepe en innerlijke rust (acceptatie van de situatie)

Podcast: Leven na Kanker | Mijn ervaringen van het Inloophuis

Sinds de opening van het Inloophuis voor mensen die leven met kanker in Capelle aan den IJssel in 2018 heb ik 5 jaar lang iedere week Stoelyoga gegeven.

Inmiddels is het voor mij een aardig bekend verhaal hoe het leven van mensen eruit ziet en vooral ook hoe mensen zich voelen als de kanker ‘achter de rug’ is. Want dit is vaak het moment dat mensen ‘de hoge drempel overgaan’ en een Ondersteuningscentrum opzoeken.

Deze situatie – waarin mensen dan terecht komen – is allesbehalve wat je iemand toewenst. En daarom deze Podcast. Om hier meer bewustwording over te creëren. Het wordt tijd dat we gaan beseffen dat een ex-kankerpatiënt nog een hele lange weg te gaan heeft voordat iemand weer (volledig) kan meedoen in onze maatschappij. De mentale en fysieke verwerking begint namelijk pas als het medische traject voorbij is.

Deze Podcast is met name bedoeld voor familieleden, vrienden, maar vooral ook voor werkgevers die mensen in dienst hebben die kanker hebben gehad of leven met kanker.

Tenslotte, wat ik vertel in deze Podcast geldt uiteraard niet voor iedereen. Sommige dingen die ik zeg zullen herkenbaar zijn en andere weer niet. Mijn doel is meer bekendheid geven over de situatie waarin deze mensen zitten, zodat de samenleving deze groep mensen met meer compassie kan benaderen.

Luister hier naar de Podcast

Meditatie voor mensen die leven met kanker

Vijf jaar lang luisterde ik wekelijks naar de verhalen van mensen die leven met kanker. Inmiddels is dat een vast onderdeel van de les geworden. Dat is zo ontstaan en heb ik zo gelaten, want ik ben erachter gekomen dat vertellen hoe het met je gaat ook ‘helend’ werkt.

Tijdens het delen hoef je niet meer te doen dan te luisteren, want dat is wat deze mensen juist zo nodig hebben. Als iedereen namelijk denkt dat het weer goed met je gaat na de laatste (positieve) uitslag (of als je haar weer terug is op je hoofd), dan wordt er niet meer naar je gevraagd hoe het met je gaat. (En soms kan het ook te confronterend of gewoon moeilijk zijn voor de omgeving om er naar te vragen…..wat ook weer begrijpelijk is!)

MAAR aan deze mensen moet je juist vragen hoe het met ze gaat!! Want het gaat dikwijls helemaal (nog) niet goed. En voelen mensen zich vooral heel erg moe, eenzaam en staan ze aan het begin van het mentale verwerkingsproces.

Voor iedereen waar de drempel voor het bezoeken van een Ondersteuningscentrum nog te groot is, hier een meditatie om jou een ❤️ onder de riem te steken.

Luister hier naar de meditatie

 

'Ik kan beter met de kanker omgaan'

 
🧘‍♀️
De Stoelyoga groep in het inloophuis is een hele fijne groep om aan deel te nemen. Het is een groep waar je vooral alles in mag en niets moet.
 
Wat is er belangrijker dan als je kanker hebt om je te ontspannen en te ventileren?
Het bewustzijn van je lichaam is zo belangrijk. Elke spier ontspannen en tegelijkertijd je hoofd leegmaken daar is yoga voor bedoeld.
Voor mijzelf was deze yoga mijn eerste ervaring, nou spijt heb ik daar niet van! Ik heb mij ondanks mijn ziekte (kanker) mijzelf echt leren ontspannen.
 
Natuurlijk is het ook erg belangrijk aan wie je je overgeeft. Anne, je hebt zoveel geduld met ons en je hoort ook veel nare gesprekken aan, maar altijd weer weet jij het door jouw lessen om te draaien in een fijn gevoel. Ik denk ook dat alle mensen mensen uit onze groep dat met mij eens zullen zijn.
 
In een wereld met zoveel stress is het zo belangrijk om met je pijn en verdriet op een goede manier bezig te zijn. De ervaring om op een matje te liggen geeft je niet alleen zoveel ontspanning maar ook zoveel energie.
 
Ik ben dan ook van mening dat deze vorm van ontspanning mij zo goed helpt dat ik hierdoor beter met de kanker om kan gaan. Voel ik me bijvoorbeeld thuis gespannen, dan denk ik aan de lessen van Anne en geef ik mij over aan mijn eigen innerlijk. Het besef dat je het nare om kan zetten in het fijne is zo lekker om te ervaren.
 
Ik hoop dan ook dat als er nog meer mensen zijn die kanker hebben, dat ze de weg naar ons inloophuis kunnen en durven bezoeken. Want er is niets zo fijn om yoga met een docente te beleven die heel goed weet waar ze mee bezig is en ons ook de warmte geeft onder elkaar om elkaar te steunen met gesprekken en met de totale ontspanning van lichaam en geest.
 
Lieve Anne heel veel dank voor jouw lessen.
Groet Tineke

'Ondanks de ziekte lachen we ook heel wat af'

Ik heb jaren op yoga gezeten, maar toen ik ziek werd, ben ik daarmee gestopt. Ik vond het heel fijn dat er in het inloophuis ook een yogales was. Ik merkte dat ik het heel erg heb gemist.

Anne is een hele rustige lieve vrouw, waar je je al gauw bij vertrouwd voelt, ze geeft hele rustige lessen, met voornamelijk ontspannings oefeningen, ook de groep is gezellig, en ondanks onze ziekte, lachen we ook heel veel af!

Bedankt Anne

Berta

'Ik ga weer opgeladen naar huis'

Ik vind Anne een warm en liefdevol persoon die met veel zorg en toewijding een luisterend oor biedt en yoga geeft. Ze voelt aan wat de groep nodig heeft en zegt de juiste dingen zodat je opgeladen en met kracht en rust weer naar huis kan gaan.  Heel veel drank Anne!

🙏 Liefs Hennie

Anne laat je de kracht in jezelf voelen

Na een zoektocht om mijn gevoelens een plek te geven en begonnen ben met zwemmen, kwam ik op aanraden van een andere deelnemer in de yoga groep terecht. Een warm bad waar ik mezelf kan zijn. En de ontspanning doet mij heel goed, even terug naar mezelf, geen verwachtingen.

Anne laat je de kracht in jezelf voelen.
Met voldoening ga ik naar huis. Ook het na bespreken ervaar ik als prettig.
Dank je wel!

Lida

De lessen zijn geweldig

Wij als patiënten leven allemaal in een roller coaster, waarvan je in het begin denkt ‘wat overkomt mij?’ Je wordt boos, verdrietig en daarna probeer je een lichtpuntje te vinden.

Toen ik hoorde ‘joh ga eens naar het Inloophuis’, dacht ik in eerste instantie dat is niets voor mij, maar hoe meer er over werd verteld, hoe meer nieuwsgierig ik werd.

Ik stond voor de deur en de drempel vond ik wel erg hoog. Maar eenmaal binnen, kwam jij mij tegemoet. Ik liep letterlijk en lichamelijk tegen een zonnestraal aan, en voelde me gelijk op mijn gemak. Na de eerste les voelde ik mij zo blij, dat ik gelijk wat mensen belde hoe fijn ik het had gevonden.

Je kan heel goed luisteren, je krijgt steeds die nare ziekte om je oren en wij willen het maar wat graag kwijt 🙏🏻.

De lessen zijn geweldig. Je bent een uur lang even alles kwijt, dankzij jou hebben we ook een geweldige groep.
Ze zeggen weleens ieder mens is uniek (daar ben jij er één van). Je bent een ‘mensen mens’ en ik ben trots, dat ik in je groep zit en je hebt leren kennen. Bedankt Anne voor alle wat je doet. Wij zijn heeeel blij met je!

Adrie

Helende ontspanning

“Al geruime tijd deed ik yoga vai de meditatie-app Insight Timer. Toen ik de diagnose kanker kreeg, wilde ik graag fysiek yoga gaan doen in een groep en ik ging op zoek. Al snel kwam ik erachter dat Anne, die ik nota bene ken van Insight Timer, vlakbij mij les gaf. En dat ik zelfs haar lessen kon volgen via het Inloophuis. Hoe tof dat ik nu live de lessen van Anne kan volgen!

Anne weet alles van yoga (en nog veel meer), is altijd bezig haar kennis te vergroten en deelt graag met je wat ze weet. Ik vind haar stem zo super fijn. Als ik mijn ogen dicht doe, neemt ze me zo mee naar andere sferen die me even uit het dagdagelijkse leven halen. Helende ontspanning.

Ze creëert een groepssfeer waarin je je heel snel op je gemak en welkom voelt. Met veel plezier ga ik naar haar lessen en het is een van mijn beste beslissingen geweest tijdens mijn behandeltraject om haar lessen bij te wonen, als een anker in een heftige tijd.

Tijdens haar lessen is er ook gelegenheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen, deze zijn voor mij heel waardevol qua herkenning en verwerking. Ik kan de lessen van Anne iedereen van harte aanbevelen. Super bedankt Anne, voor alles wat je voor ons doet en betekent 🙏🏻❤️”

Petra

Het is zo fijn dat je jezelf kunt zijn

Ik kwam ruim 2 jaar geleden, na de stoute schoenen te hebben aangetrokken in het Inloophuis terecht. Niet meer wetende wat ik met mezelf aan moest. De eerste keer Stoelyoga was een ware openbaring voor mij. Ik had nog nooit echt iets met yoga te doen gehad en dacht dat het niets voor mij was. Direct voelde ik me toen voor het eerst een keer ontspannen. De rustgevende fijne stem van Anne en haar warme persoonlijkheid zorgde hiervoor. Ik voelde me direct echt welkom.

Door Anne heb ik ervaren en geleerd, dat het mogelijk is de rust bij jezelf te zoeken en dat je in staat bent je denken uit te schakelen.

Er is een periode geweest dat ik dacht, ik kan het nu zelf wel, maar besefte dat ik Anne haar lessen, haar luisterend oor en niet te vergeten de bijzonder fijne groep echt heb gemist.

Het is zo fijn dat je jezelf kunt zijn, met alle emoties en angsten. Het is keer op keer een fijn samenzijn met een lach en een traan.

Na een mentale terugval voelde ik me weer zo welkom in deze fijne groep. Nergens kan ik zo ontspannen en tot rust komen dan tijdens de lessen van Anne en voel ik me vaak, oprecht even verlicht van alle stress.

Lieve Anne je bent een topper en ik raad het iedereen aan om aan jou lessen deel te nemen. Dank je wel 💕🙏

Yvonne

Wanneer

Eén keer per maand op maandagmiddag

}

Tijdstip

12:00 – 13:00 uur

Kosten

Gratis
Je kan op ieder gewenst moment instromen

Adres

Ondersteuningscentrum de IJssel
De Linie 1E
Capelle aan den IJssel

Meer informatie of aanmelden?

info@inloophuisdeijssel.nl

Never stop doing little things for others.
Sometimes those little things occupy the biggest part of their hearts.

Aanmelden? 

Stuur een mailtje naar info@yogageeftenergie.nl of bel 06-41209145