Mindfulness & leven met Kanker
Mindfulness voor mensen die leven met kanker
Eén keer per maand geeft Anne van Leeuwen Mindfulness voor mensen die leven met kanker in Ondersteuningscentrum de IJssel in Capelle aan den IJssel. Mindfulness is een geschikte manier voor mensen die herstellende zijn van kanker om de ziekte op een passende manier te verwerken.
Kanker maakt je opeens bewust van de kwetsbaarheid van je lichaam. Het idee van het lichaam als iets dat er gewoon is, als zekerheid, is weg. Te midden van alle turbulentie die een ziekte, of de nasleep van een operatie met zich meebrengt, kunnen mindfulness en lotgenotencontact concrete hulpmiddelen zijn. Kanker heeft een grote impact op je leven. Na alle behandelingen sta je anders in het leven, en goede begeleiding in dit proces kan waardevol zijn. Het brengt je in een bewustwordingsproces, waarin je leert kijken naar je eigen geestelijke (& fysieke) mogelijkheden.
Maar ook rouwverwerking komt aan bod in de lessen. Er is geen lineair concept van de dood als afsluiting, dat je als het ware keurig de fasen van rouw zou kunnen doormaken en dat het boek dan dicht kan. Zo werkt het niet, het is een cyclus, en ook het zoeken naar troost is een continu proces. Vaak komen overleden mensen op de een of andere manier weer terug in het leven en de rouw om diegenen ook.
Deze sessies worden gegeven vanuit het Ondersteuningscentrum voor mensen die leven met kanker in Capelle aan den IJssel één keer per maand op maandag van 12:00 tot 13:00.
Opbouw van de lessen
De lessen vangen altijd aan met een deelronde. De deelronde is afgebakend tot een veilige ruimte, waarin men met een open hart kan spreken. Deze deelronde is iedere keer weer anders, doordat er iedere keer weer een andere vraag gesteld wordt waar iedereen één voor één op mag reageren. De rest van de groep luistert en oordeelt niet.
“Het is een ontzettende uitdaging om een veilige omgeving te creëren waar trauma-overlevers hun pijn kunnen uitdrukken en hierin erkend worden. Daarom zijn lotgenotengroepen van cruciaal belang. Een omgeving vinden waar men hun verhaal kan delen en kan rekenen op (h)erkenning is een belangrijke (eerste) stap in het herstelproces.” – Bessel van der Kolk, Amerikaanse psychiater gespecialiseerd in Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)
Daarna geef ik een Mindfulness sessie, dat is een soort van meditatie die eenvoudig voor iedereen te volgen is. Er is veel aandacht voor bewustwording van spanning (en angst) en het ervaren van de ademhaling in het lichaam. Met Mindfulness ben je dus bewuster van wat je denkt, van jouw emoties en gevoelens in je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je minder automatisch reageert en bewustere keuzes maakt. Ook leer je om minder te piekeren en milder voor jezelf te zijn.
Het effect van mindfulness
Vele onderzoeken hebben laten zien dat het beoefenen van mindfulness tijdens en na kanker, een positieve invloed heeft op herstel. De combinatie van ademoefeningen en meditatie heeft onder andere de volgende resultaten op lichaam en geest:
- Stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam
- Vermindert stress en angst (vertrouwen terugkrijgen in het lichaam)
- Vermindert vermoeidheid
- Geeft een gevoel van diepe en innerlijke rust (acceptatie van de situatie)
Podcast: Leven na Kanker | Mijn ervaringen van het Inloophuis
Sinds de opening van het Inloophuis voor mensen die leven met kanker in Capelle aan den IJssel in 2018 heb ik 5 jaar lang iedere week Stoelyoga gegeven.
Inmiddels is het voor mij een aardig bekend verhaal hoe het leven van mensen eruit ziet en vooral ook hoe mensen zich voelen als de kanker ‘achter de rug’ is. Want dit is vaak het moment dat mensen ‘de hoge drempel overgaan’ en een Ondersteuningscentrum opzoeken.
Deze situatie – waarin mensen dan terecht komen – is allesbehalve wat je iemand toewenst. En daarom deze Podcast. Om hier meer bewustwording over te creëren. Het wordt tijd dat we gaan beseffen dat een ex-kankerpatiënt nog een hele lange weg te gaan heeft voordat iemand weer (volledig) kan meedoen in onze maatschappij. De mentale en fysieke verwerking begint namelijk pas als het medische traject voorbij is.
Deze Podcast is met name bedoeld voor familieleden, vrienden, maar vooral ook voor werkgevers die mensen in dienst hebben die kanker hebben gehad of leven met kanker.
Tenslotte, wat ik vertel in deze Podcast geldt uiteraard niet voor iedereen. Sommige dingen die ik zeg zullen herkenbaar zijn en andere weer niet. Mijn doel is meer bekendheid geven over de situatie waarin deze mensen zitten, zodat de samenleving deze groep mensen met meer compassie kan benaderen.
Meditatie voor mensen die leven met kanker
Vijf jaar lang luisterde ik wekelijks naar de verhalen van mensen die leven met kanker. Inmiddels is dat een vast onderdeel van de les geworden. Dat is zo ontstaan en heb ik zo gelaten, want ik ben erachter gekomen dat vertellen hoe het met je gaat ook ‘helend’ werkt.
Tijdens het delen hoef je niet meer te doen dan te luisteren, want dat is wat deze mensen juist zo nodig hebben. Als iedereen namelijk denkt dat het weer goed met je gaat na de laatste (positieve) uitslag (of als je haar weer terug is op je hoofd), dan wordt er niet meer naar je gevraagd hoe het met je gaat. (En soms kan het ook te confronterend of gewoon moeilijk zijn voor de omgeving om er naar te vragen…..wat ook weer begrijpelijk is!)
MAAR aan deze mensen moet je juist vragen hoe het met ze gaat!! Want het gaat dikwijls helemaal (nog) niet goed. En voelen mensen zich vooral heel erg moe, eenzaam en staan ze aan het begin van het mentale verwerkingsproces.
Voor iedereen waar de drempel voor het bezoeken van een Ondersteuningscentrum nog te groot is, hier een meditatie om jou een ❤️ onder de riem te steken.
Luister hier naar de meditatie
Wanneer
Eén keer per maand op maandagmiddag
Tijdstip
12:00 – 13:00 uur
Kosten
Gratis
Je kan op ieder gewenst moment instromen
Adres
Ondersteuningscentrum de IJssel
De Linie 1E
Capelle aan den IJssel