Afgelopen weekend was het eerste Yogaweekend dat ik organiseerde in een hotel in Renesse “aan zee”. De wens om een keer yoga op het strand te doen, kwam voor velen die meegingen, uit. Natuurlijk waren we afhankelijk van het weer en gezien de verschillende luchten op de foto’s hieronder had het alle kanten kunnen uitgaan, maar we hadden toch (weer) enorm geluk.

 

Een fantastisch hotel

Een Yogaweekend in een (luxe) hotel is een andere beleving dan in een klooster. De luxe van de mooie kamers, de sauna en andere faciliteiten, de prettige ambiance in het hotel, het zeer goed verzorgde eten (en de ruime keuze) en de zeer vriendelijke service van het personeel gaven het weekend een extra mooi tintje. En niet te vergeten de afstand van de zee. Op nog geen 6 minuten lopen van het hotel stond je op het strand! (met zeehondjes op de zandbanken in de verte!)  Het voelde wat dit betreft als een kleine mini-vakantie voor iedereen.

    

De eerste yogales

Helaas was het voor de eerste les op vrijdagavond te koud om de yogales aan zee te geven en daarom vond deze les binnen plaats. We pasten precies in de zaal met 25 vrouwen en één man! En de leeftijd varieerde van 28 tot 84 jaar. En daarmee wil ik nogmaals benadrukken dat Yoga voor iedereen is en dus niet één bepaalde doelgroep.

In tegenstelling tot andere keren begon ik met een mooie grondingsoefening gezamenlijk in een grote kring. Veel mensen zitten nog in hun hoofd na een drukke week en een lange autorit. Deze oefening versnelt het proces om naar binnen te keren en alles wat er speelt in ieders leven even los te laten. Ook het zingen van een mantra was hier onderdeel van. Voor velen was dit de eerste keer en een stap buiten hun comfortzone!! (Anne wat ga je nu doen??) Maar naderhand vertelden veel mensen dat ze dit een schitterende ervaring vonden. De impact was zo groot dat we de yoga eigenlijk konden overslaan en gelijk door konden gaan met de meditatie. Heel mooi om deze beleving aan mensen mee te geven.

   

Het groepsgevoel

Zaterdagochtend was de les weer binnen en je kon voelen hoe er langzaam aan een mooie energie binnen de groep ontstond. Veel mensen komen samen naar een weekend toe, maar er zijn ook mensen die alleen komen. En hoewel dit weekend bedoeld is om naar binnen te keren, zijn wij toch sociale wezens en benieuwd naar de mensen om ons heen. Een voorstelrondje doet dan ook altijd wonderen. En iedere keer hoor ik aan het einde van het weekend dat men naast de innerlijke rust, ook zulke leuke mensen heeft ontmoet en dat er mooie diepgaande gesprekken zijn gevoerd.  (Thanks to Google :-))

In deze weekenden mag je overal aan deelnemen en je krijgt ook volop de ruimte om je eigen plan te trekken. Deze vrijheid vinden veel mensen erg prettig. Gedurende de dag had iedereen dus de ruimte om zelf van alles te ondernemen. Veel mensen gingen lekker wandelen op het strand, de winkels bezoeken in Renesse, midgetgolfen naast het hotel 🙂 of maakten gebruik van de Wellness faciliteiten in het hotel.

 

Reading van Maria Nissitsch

Ook was het mogelijk om een reading of een healing van Maria Nissitsch te ontvangen. Ook voor velen was dit de eerste keer. Maria kan in iemands energieveld lezen wat er op dit moment in jouw leven speelt en je wijze raad geven op jouw weg. En zoals altijd alleen maar lovende reacties van degenen die hiervoor hadden gekozen.

Yoga aan zee

En toen was het moment daar!! Gedurende de dag werd het weer steeds mooier en konden de yogales en de meditatie plaatsvinden op het strand! Dit was voor veel mensen de highlight van het weekend. Eerst hebben we nog even een groepsfoto laten maken en toen in alle rust de yoga op het strand gedaan. Ondanks het mooie weer was het gelukkig niet druk op het strand. De rust, het windje langs je huid, de geur van de zee, je voeten in het zand. Eindelijk konden we een echte afdruk van je voeten maken in het zand! Het geluid van de golven van de zee en het zonnetje op je lichaam…fantastisch…

           

Meditatie en de meeuw, ‘het oneindige dichtbij’

En toen kwam wellicht de mooiste meditatie van het weekend. Ik had een passende meditatie uitgezocht over mediteren op een strand. Iemand schreef naderhand: ‘Voor het eerst was ik gaan zitten in plaats van liggen. Ik heb alles gevoeld. Het water in mijn lichaam, het oplossen en weer vorm krijgen van mijn lichaam. Het was zo intens dat ik me onwerkelijk voelde bij het oplossen van mijn lichaam’.

Ondanks de wind die langs ons ging voelde ik ook een hele sterke energie en dan weet ik dat er magic bij mensen plaatsvindt!

Maar het meest bijzondere van deze meditatie was misschien wel een meeuw die mij al aan het begin van de meditatie opviel. Hij stond precies op de goede plek, zodat hij mijn stem zou kunnen horen. (Het gehoorbereik van vogels verschilt per soort, maar is vergelijkbaar met dat van mensen.) Ik hield de meeuw in de gaten en verwachtte dat hij (of zij) na een tijdje wel zou wegvliegen. Maar de meeuw bleef daar staan gedurende de hele meditatie, alsof hij (of zij) aan het meeluisteren was. En toen ik klaar was met spreken liep de meeuw heel rustig om de groep heen en liep in mijn richting. Daar bleef hij (of zij) op twee meter afstand staan en keek mij heel indringend in mijn ogen. Zo’n mooie ervaring.

 

De drumcirkel

In de avond stond een drumcirkel georganiseerd door Klankkunstenaar George Mensink op het programma. Wederom voor veel mensen een nieuwe ervaring. De 28 trommels in allerlei maten pasten net in zijn auto en zorgden voor een bijzondere ervaring (het hele hotel heeft waarschijnlijk kunnen meegenieten van deze sessie :-)). Na de uitleg over wat precies de bedoeling was volgde verschillende ritmes die we gezamenlijk speelden bij kaarslicht. Voor sommige mensen best heftig, en voor anderen weer een heerlijke ervaring om de vibraties van de klanken door je lichaam te voelen.

    

 

Zondagochtend

Sommige deelnemers waren zo enthousiast dat ze al vroeg in de ochtend een duik namen in de zee! Een geweldige ervaring om te zwemmen met de zeehonden op kleine afstand. Zo konden zij helemaal fris en fruitig deelnemen aan de eerste yogasessie.

Vanwege de positieve reacties op het zingen van de Mantra op vrijdagavond, besloot ik dit op zondagochtend te herhalen. En ook iets langer. Inmiddels wisten mensen wat het was en was het wederom zo mooi om de vibraties van de klanken in je lichaam te voelen. Daarna volgde een intense yogales en een meditatie. Voor veel deelnemers altijd een mooi moment van volledige ontspanning en rust tijdens het weekend omdat ze dan al veel hebben kunnen loslaten in de eerdere sessies.

Zondagmiddag

In de middag was het wederom heerlijk weer. Eerst wat bewolkt en een aangename temperatuur. Iedereen deed weer wat voor zichzelf en natuurlijk betekende dat voor velen weer een bezoekje aan het strand en de duinen! Zo leuk om te zien hoe mensen die elkaar voorheen niet kenden tot elkaar komen en hoe nieuwe vriendschappen ontstaan.

 

We genoten van een heerlijke lunch op het terras en eindigden met een wat langere meditatie naast het zwembad in de tuin van het hotel. Heerlijk om op deze wijze nog even te genieten van het zonnetje. En tenslotte volgde het afsluitrondje. Altijd een fijn moment voor iedereen om te horen wat het mensen heeft gebracht. Mijn weekend kan niet meer stuk als mensen dankzij dit weekend besluiten op yoga te gaan of vaker willen gaan mediteren. En helemaal als met zegt ‘Tot volgend jaar’!

 

 

Bedankt weer voor jullie vertrouwen in mij.