Een Sjamanistische trancereis naar de bovenwereld

Gisteravond was het dan zover; de Sjamanistische trancereis naar de bovenwereld. Iedere maand organiseer ik een meditatieavond en dit keer stond een trancereis op het programma. Na een wat rommelige start (dat is de meest politiek-correcte omschrijving die ik hier wil delen :-)) kon de reis dan eindelijk beginnen.

Er waren verschillende deelnemers aanwezig die al vaker meditatieavonden van mij bijwonen, er waren deelnemers bij die voor het eerst een trancereis wilden meemaken en ook mensen die niet bij mij op les zitten en zelfs nog nooit gemediteerd hadden. Al met al dus een gemêleerd publiek met een groot verschil in meditatie-ervaring.

Sjamanisme

Sinds afgelopen zomer ben ik mij gaan verdiepen in het Sjamanisme. En net als alle andere spirituele stromingen die op mijn pad komen, had ook deze stroming iets in mij wakker gemaakt. Sjamanisme gaat ervan uit dat alles een ziel (spirit) heeft, dus niet alleen mensen, maar ook bomen, dieren, stenen enzovoort. Alles is met alles verbonden, alles is met alles gelijkwaardig en maakt onderdeel uit van het grote geheel. Met deze spirits kan je leren een relatie te ontwikkelen zodat samenwerking tot stand komt.

Eigenlijk zijn Sjamanen de genezers/healers van ieder oud volk op deze aarde. Dus van de aboriginals, de Indianen, de eskimo’s en de volken in Siberië. Sjamanen waren mannen of vrouwen die een gewone taak hadden zoals ieder ander lid van een stam. Maar ook in staat waren hun magische krachten aan te wenden. Hierdoor veranderden ze hun staat van bewustzijn (daar zijn verschillende technieken voor) en in deze verhoogde staat van bewustzijn konden ze iemand helpen met nieuwe kennis of kracht of iemand genezen. 

Trancereis

Een van deze technieken – een trancereis – stond dus op het programma. Trance is een bewustzijnsstaat die je helpt om voorbij het denken te zien, om situaties vanuit een ander perspectief te bekijken. Voor sommigen is dit heel natuurlijk, voor anderen lastiger. Een succesvolle reis kan je helaas dus niet garanderen. De meditatie was erop gericht om verbinding met de spirituele werelden te ontdekken, herbeleven en te leren benutten. Om in trance te komen gebruikten wij een speciale ademhaling en het geluid van een drum. Naderhand kan het voelen als een droom, maar een droom die je je veelal wel heel goed kunt herinneren.

De bovenwereld

Het doel was dit keer een reis naar de bovenwereld te maken. De bovenwereld is een plaats waar je naartoe reist om leraren te vinden zoals gidsen, lichtwezens of engelen. Je reist duidelijk omhoog in een verticale richting en komt daarna in een landschap terecht. Je kunt kennismaken met jouw gids of gidsen, maar je mag ook gelijk ook om raad vragen. Of je krijgt ergens inzicht. Dit kan de meest uiteenlopende situaties betreffen.

De ervaringen

Naderhand voelde niet iedereen de behoefte om zijn of haar reiservaring te delen met de hele groep. Een aantal mensen durfde dit wel, maar de meesten hebben mij gisteravond of vandaag via verschillende wegen verteld wat ze hebben beleefd. Er waren mensen bij die niks bijzonders hebben beleefd, maar het merendeel heeft een ontzettend bijzondere reis gemaakt. Een beleving die je bij een gewone meditatie niet zo snel ervaart. Ik kan nog niet goed verklaren waar dit verschil door komt (wellicht heeft de groepsgrootte hier mee te maken), maar er was gisteravond zo’n sterke energie aanwezig die ik zelden meemaak. Waarbij zelfs ik – die niet in trance was – bijna van mijn matje omhoog getrokken werd.

Mensen hebben wederom hun gidsen ontmoet, of overleden familieleden gezien en gesproken. Sommige mensen hebben prachtige werelden gezien, met mooie kleuren en lichten. Andere mensen hebben bizarre inzichten gekregen waar ze echt even de tijd voor moeten nemen om dit te verwerken. En iemand schreef mij vandaag dat ze zich vanmorgen nog steeds zo positief voelde ondanks een trieste persoonlijk situatie. Iemand heeft de hele meditatie gehuild, maar niet van verdriet. En heel veel mensen hebben heel goed en diep geslapen vannacht, wat zeker niet voor iedereen een gewoonte is. En ik? Ik reed vanmiddag ook met een onverklaarbare big smile naar huis na mijn tweede yogales.