Geen knoflook en uien meer?

Al jaren gebruik ik bijna dagelijks uien en knoflook en niet alleen omdat ik het lekker vind, maar ook omdat ik dacht dat het heel gezond is. Sinds afgelopen weekend weet ik nu echter dat dit helemaal niet zo gezond is!! Knoflook en uien behoren namelijk tot de categorie negatief pranisch (energetisch) voedsel!! Eigenlijk zat ik niet op deze informatie te wachten…we worden tegenwoordig dood gegooid met wat wel en dan opeens niet meer goed voedsel is. Maar tijdens de cursus “Inner Engineering” van Sadhguru afgelopen weekend, werd ook het onderwerp ‘voedsel’ aangesneden, en kwam het onderwerp ‘prana en voedsel’ aan bod. Niet zo gek om ook voeding te bespreken tijdens zo’n cursus, want het heeft weinig zin om je spiritueel te ontwikkelen als je bewerkt voedsel blijft eten. Dat werkt elkaar alleen maar tegen namelijk. Maar voedsel met prana erin, daar was ik nog niet (zo) van bewust!

Wat is prana precies?

Ons lichaam, onze omgeving en ons voedsel bestaan allemaal uit prana. Prana is een Sanskriet woord en betekent levenskracht al wordt het soms ook vertaald als ‘ademhaling’. Onze ademhaling is immers een van de drijvende krachten die ons op de been houdt: zonder adem geen leven. Voor de mens is Prana pure levensenergie die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Prana is niet direct zichtbaar met het blote oog, maar je kunt het bijvoorbeeld tijdens de yogalessen wel goed voelen in je lichaam.  

Prana in eten

Ook door bewust te eten, kun je de prana in je lichaam beïnvloeden. Zodat je energieker, gezonder en vitaler door het leven gaat. Ons lichaam is een voertuig. Om je leven te kunnen leven tot zijn volle potentieel, is het van vitaal belang dat dit voertuig in de allerbeste conditie blijft door middel van de juiste voeding. Om te begrijpen wat levend voedsel is, moet je eerst dood voedsel leren herkennen. Dood voedsel bezit geen levenskracht meer. Een gekookte graankorrel zal nooit meer ontkiemen. Terwijl een onbehandelde graankorrel al spoedig zal ontkiemen en een nieuwe plant vormen, zodra daartoe de kans wordt gegeven. Hieronder een overzicht van voedsel en de prana (helaas kon ik geen Nederlandse versie vinden):

De Rudraksh mala

Om er achter te komen of bepaald voedsel positieve of negatieve energie heeft, kun je dit ook checken door een Rudraksh mala (ketting) te gebruiken. Rudraksh zijn de gedroogde zaden van een boom, die groeit in het bovenste Himalaya gebergte. Rudraksh zijn ook bekend als ’tranen van Shiva’. Volgens één legende zat Shiva vele millennia in meditatie met zijn ogen dicht. Nadat hij zijn ogen had geopend, liet hij tranen van extase. De tranen vielen in de aarde en werden de heilige Rudraksh-bomen. De beats waren de gave van Shiva aan de wereld. Maar dit even ter zijde! 

Het experiment

Tijdens de cursus gebruikte onze leraar ook zo’n mala. Hij vroeg aan een deelnemer deze te laten bewegen boven een citroen, een bol knoflook en een aardappel. Als de mala met de klok mee draait heeft het voedsel “positieve prana” (voedsel dat je energie geeft; de citroen). Wanneer de mala tegen de klok in draait heeft het voedsel een “negatieve prana” (voedsel dat je energie wegneemt; de knoflookbol). En als de ketting oscilleert als een slinger dan is het nul-pranisch voedsel (voedsel dat noch energie wegneemt noch teruggeeft; de aardappel). En dit zagen wij dus allemaal gebeuren. Het leek wel magic. Dus dit wilde ik ook wel eens zelf proberen om te kijken of het echt waar is (alleen gebruikte ik een tomaat in plaats van een aardappel). Zie filmpje hieronder. En het klopt dus helemaal. Zelfs bij mijn kinderen werkte het.

Dit geeft toch weer stof tot nadenken…. Welk verschil het voor je lichaam uitmaakt of je levend of dood voedsel eet. In mijn geval denk ik dat ik knoflook en uien niet volledig zal schrappen, maar wellicht niet meer iedere dag ga eten :-).

BRONNEN: Isha Foundation, Steemit.com