In april 2019 organiseerde ik voor de 4e keer een Yogaweekend in een klooster in Brabant, vlakbij de Loonse & Drunense duinen. Maar liefst 30 deelnemers – beginners en gevorderden – hadden zich opgegeven.

Dit keer had ik gekozen voor een iets ander programma in vergelijking met andere jaren. Zo gingen we op zaterdagochtend heel vroeg met z’n allen naar het nationale park de Loonse & Drunense Duinen voor een Mindfulness wandeling. We liepen daar in volledige stilte onder een strakblauwe hemel in de flinke kou (het was precies 0 graden!). Gelukkig kon de zon ons een beetje verwarmen. Het was werkelijk een magische ervaring om met zo’n grote groep in volledige stilte door de duinen te lopen, zonder iemand tegen te komen. En het allermooiste was dat je het rijp op het zand kon zien! Vervolgens hebben we nog een korte yogasessie in het zand gedaan en toen moesten we alweer terug voor een stevig ontbijt. Voor velen kon het weekend hierna al niet meer stuk.

Bijzondere meditaties

Een andere verandering in het programma waren de bijzondere meditaties-sessies op vrijdag- en zaterdagavond. In plaats van ‘vrije’ avonden, had ik dit keer de avonden ingevuld met meditaties, waar we ruim de tijd voor konden nemen. Op vrijdagavond gaf ik een bijzondere meditatie van Steve Nobel, auteur en spirituele coach woonachtig in Engeland. Hij heeft een healing systeem ontwikkeld genaamd de ‘Soul Matrix Healing’. Zijn transmissies en meditaties zijn ongelooflijk mooi en van een ander niveau. 

Op zaterdagavond stond er een Sjamanistische trancereis op het programma. Een trancereis (of droomreis) is een oeroud Sjamanistisch ritueel om verbinding, inzicht, heling en kracht te verkrijgen. Het is een eenvoudige maar ook een krachtige (geleide) meditatie-techniek waarbij je mee op reis wordt genomen in het diepste van jezelf onder begeleiding van een trommel. Door middel van de monotone beats kom je in een staat van trance. Zodoende is het aan andere manier om in contact te komen met alle verborgen kennis in jouw onderbewuste. Voor velen was dit een eerste keer en sommige deelnemers vonden het best spannend. Dit keer was het een reis naar de bovenwereld en bijna alle deelnemers hadden een mooie spirituele ervaring. En veel mensen komen naar mijn weekenden voor dit soort belevingen. ‘Yoga kun je overal volgen, maar een spirituele beleving ervaar je niet overal’. Dit helpt hun verder op hun pad. Ze krijgen antwoorden op grote levensvragen en gaan met nieuwe inzichten weer naar huis. Voor velen was dit het hoogtepunt van het weekend.

Natuurlijk waren er ook verschillende yoga-sessies en samen met de bijzondere meditaties zorgde dit voor een fijne energie binnen de groep.

Tijdens het weekend stond er iedere ochtend een verse smoothie voor de deelnemers klaar en de hele dag kon men genieten van verse theetjes en lekkernijen. Iedere ochtend en tegen het einde van de middag stond er een yogasessie op het programma. Overdag kon men zelf bepalen wat hij of zij wilde gaan doen.

Er is veel los gekomen bij veel mensen en ik heb zoveel dankbaarheid mogen ervaren. Er zijn heel veel mooie gesprekken gevoerd en wederom nieuwe vriendschappen ontstaan. En ook ik heb veel geleerd, ik heb hele leuke mensen leren kennen en nieuwe inspiratie opgedaan.

Samenvattend waren de verschillende technieken die tijdens dit weekend aan bod kwamen gericht op het weer in contact te komen met jezelf. Om te kijken waar jij nu staat in jouw leven en om nieuwe inzichten te verwerven.