Midden in de Bourgogne ligt de Gemeenschap van Taizé; een internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap. De gemeenschap is uitgegroeid tot één van de belangrijkste Christelijke bedevaartsplaatsen ter wereld voor met name jongeren. Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 jongeren deze bijzondere pelgrimsplek.

Een strakke organisatie

Vanuit de verte lijkt het een schattig oud dorpje bovenop een heuvel, maar als je dichterbij komt dan weet je niet wat je ziet. Dit is één van de grootste strak georganiseerde spirituele plekken op aarde. Een walhalla voor mij als yogini om te zien hoe mooi daar alles georganiseerd is. We worden rondgeleid door familie van mij uit de buurt. Zij wonen hier op 10 minuten rijden vandaan en weten te vertellen dat bijna alle huizen van Taizé en de omringende dorpjes inmiddels in bezit zijn van de Gemeenschap.

Pasen

Afgelopen Pasen waren hier tienduizenden jongeren vanuit heel Europa aanwezig voor een periode van ontmoeting en bezinning. Drie maal per dag komen de broeders met alle bezoekers bijeen voor het gemeenschappelijk gebed in de Verzoeningskerk, met veel zingen en een lange tijd van stilte. Alle hotels, B&B’s, Gites, Campings etc. uit de omgeving inclusief de eigen locatie zijn dan volgeboekt voor deze bijzondere feestdagen.

Alles ziet er prachtig georganiseerd uit bij aankomst. Parkeerterreinen voor auto’s en bussen, de eethallen (inclusief tenten), het restaurant en de enorme gebedshal (Verzoeningskerk) waar duizenden mensen in passen.

   

Verzoeningskerk

We kunnen gelukkig een kijkje nemen in de enorme gebedshal/Verzoeningskerk omdat het lunchpauze is en er dus geen gebed gaande is op dit moment. We zien honderden jongeren in de rij staan voor de ‘keuken’ en lopen naar binnen. De hal is immens groot en zo ingericht dat hij met rolluiken op diverse plekken kleiner gemaakt kan worden. Het duurt zeker een paar minuten voordat je het ‘altaar’ van de zaal hebt bereikt. Ondanks dat de zaal leeg is maakt het toch een bijzondere indruk.

 

 

Broeder Roger

De geschiedenis van de gemeenschap begint in 1940 toen broeder Roger (Roger Schutz) in het plaatsje Taizé in de omgeving van Cluny aankwam. Hij kocht er een huis waar hij voornamelijk Joden opving die het oorlogsgeweld trachtten te ontvluchten.  In 1942 moest hij zelf vluchten, maar keerde in 1944 in Taizé terug. In de tussentijd hadden de eerste broeders zich bij hem aangesloten, waarmee hij de oecumenische gemeenschap stichtte.

Op 16 augustus 2005 werd broeder Roger tijdens een dienst neergestoken door een verwarde Roemeense vrouw. Hij overleed aan zijn verwondingen. Hij werd opgevolgd door Broeder Alois.

Oecumenische gemeenschap

Het mooie van een oecumenische gemeenschap is het bevorderen van de eenheid, samenwerking of het onderlinge begrip tussen de diverse religieuze groepen of denominaties binnen een religie.

Zingen

Kenmerkend voor de gemeenschap zijn de liederen die in de gebedsvieringen gebruikt worden. Het zijn korte liederen die gewoonlijk vele malen achter elkaar gezongen worden. De gedachte hierachter is, dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn een plaats vindt, en zo de hele dag kan dienen als meditatief, stil verlangen naar God. Overal liggen boekjes met de liederen in alle talen.

En dan is het weer tijd om te gaan. Langzaam rijden we het enorme terrein weer af en zien we rijen met tenten en huisjes staan waar de jongeren verblijven. Ondanks dat we zelf niet hebben deelgenomen zijn we toch een bijzondere ervaring rijker en word je je bewust van de vredelievende impact die deze plek heeft.