Een godinnelijk ontvangst!

Een week lang naar een Godinnen retreat op Kreta. Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Ik had eigenlijk geen idee, maar ik voelde dat het tijd was om aan mijzelf te werken. Om mijzelf op te laden. Samen met mijn goede vriendin Mara geef ik ons op. Even twijfelden we nog of dit echt iets voor ons is….we moeten een witte rok of jurk meebrengen en vrouwelijke, sensuele kleding? Wat gaan we in hemelsnaam doen?

Op de luchthaven van Kreta worden we opgewacht door Marloes en Margit (onze docenten deze week) met een bordje “Godinnen”! Dat klinkt eigenlijk best ok! Samen met 11 andere Godinnen rijden ze ons richting het zuiden, naar een klein plaatsje aan de kust waar ze een enorme villa gehuurd hebben.

Even voorstellen

Het begint heel bijzonder…. geen voorstelrondje…. want de eerste vraag is vaak ‘wat doe jij?’ En daar gaat het dus helemaal niet om. Het gaat erom wie ben jij? Maar het rondje ontstaat wel vanuit onszelf…. we zeggen allemaal onze naam en dat was het. En wat blijkt? We zijn allemaal lichtwerkers op onze eigen manieren…. die samen komen om een nieveautje dieper te gaan. Om weer opgeladen terug te komen en het licht door te geven.

Iedere dag een andere Godin

Gedurende deze week staat iedere dag één Griekse Godin centraal. Iedere ochtend – op steeds een andere bijzondere plek ergens op het eiland – verteld Margit ons de essentie over deze Godinnen. Over welke krachten deze Godinnen bezitten en of we deze krachten ook herkennen in onszelf? Of we hun energie kunnen voelen in onszelf?

Godin Artemis

Op dag één is dat Godin Artemis. Zij is de Godin van de jacht en de maan en van “er helemaal” voor gaan. En dat is ook de boodschap voor deze week. Ga er helemaal voor; de schaamte voorbij! In plaats van een yogasessie in de ochtend mag je gaan dansen op speciaal uitgekozen muziek die bij de Godin Artemis past. Dit is nieuw voor mij en voelt wat onwennig. Mijn hoofd zegt: ik ben hier ook voor de yoga en ik luister toch nog naar mijn hoofd en begin met yogahoudingen…(maar wel op een sierlijke manier).

Deze week voel ik mij omringd door mooie wijze vrouwen in een fijne energie en zonder oordeel. Het voelt heel bevrijdend. Soms begrijp ik niet waarom vrouwen onderling zo hard en veroordelend naar elkaar zijn, terwijl het juist zo mooi is om elkaar te helpen. Je mag hier echt jezelf zijn zonder het gevoel dat anderen het slecht met je voor hebben.

Mediteren met de kracht van de natuur

Op dag twee rijden we naar een grote kloof alwaar we op twee mooie plekken gaan mediteren. De boodschap is: zoek een plekje voor jezelf en verbind je met water of de aarde en voel wat je nodig hebt. Op de terugweg komen we langs een mini-kerkje in de kloof die veel Grieken op zondag bezoeken.

De grot van Sint Paraskevi

Op dag drie zijn we weer vroeg uit de veren en gaan we anderhalf uur in de auto op weg naar een immens grote grot. Aldaar roepen we de energie van de maagdelijke Godin Persephone op. Zij is de dochter van Godin Demeter. Persephone werd door de koning van de onderwereld Hades gegrepen en naar de onderwereld getrokken. Demeter was zo wild van ongerustheid dat ze alle seizoenen ophield terwijl ze naar haar dochter zocht. Alles hield op met groeien en begon te sterven. Uiteindelijk sluit haar vader, Zeus, een deal met de Hades. Deze deal houdt in dat ze twee van de vier seizoenen – tijdens de lente en de zomer – naar boven mag komen. En uiteindelijk wordt ze een echte koningin van de onderwereld. Op deze dag mochten we haar energie voelen. Het was super spannend voor mij om die grot in te gaan. Ik vond het een beetje eng, omdat ik continu dacht, wat als de grot instort? Maar ik ben toch gegaan omdat mijn Sjamanistische hart werd aangesproken. Nadat we waren ‘ingewijd’ door Marloes en Margit met wierook en een drum, ben ik de grot ingelopen en ergens in een hoekje gaan zitten. Ik was echt excited. Dit was puur Sjamanisme voor mij, om op deze manier naar de onderwereld te gaan. En na een tijdje voelde ik echt hele sterke energie vanuit mijn stuit-centrum langs mijn ruggengraat omhoog gaan. Dat was echt heel heftig en ik had weer mooie beleving. Ik durfde eigenlijk niet verder de grot in, maar in mijn hoofd visualiseerde ik alsof ik wel dieper de grond in ging. En toen beleefde ik een mooie trancereis in de onderwereld met een bezoekje aan Persephone.

Sjamanisme & Vision Quest

Het Sjamanisme is een terugkerend thema deze week en iedere keer als we daar iets mee doen gebeurt er iets in mij. Het begint al met het openen van een Sacred Space op dag één. Automatisch ga ik dan bewegen, ik voel een sterke energie en kom in een lichte staat van trans.

Langzaam aan durf ik van alles los te laten deze week. Ik merk dat ik zo gewend ben om de leider te zijn en om sterk te zijn. Dat het niet om mij draait, maar om de ander. Dus eerst kijk ik de kat uit de boom. Intuïtief wil ik goed voelen of ik in een veilige omgeving ben. En besef ik dat het om mij draait deze week.

Op de vierde avond komt nog een wens van mij in vervulling. We gaan een Vision Quest doen. Tijdens een Vision Quest neem je de tijd om volledig tot jezelf te komen en meer inzicht te krijgen in wie je bent. Het idee van de Vision Quest is gebaseerd op eeuwenoude rituelen waarbij stamleden zich terugtrokken in de natuur om antwoorden te krijgen, vaak aan de hand van visioenen. Door deze rituelen raak je diepere lagen in je lichaam die geheeld mogen worden. Er komt een bepaalde energie vrij die gekke dingen met je doet.
Na wederom een inwijding door Marloes en Margit op het strand, nestel ik mijzelf ergens op het strand. In eerste instantie denk ik, jeetje hoe ga ik me in godsnaam 2 uur in mijn eentje vermaken? Maar dan roep ik de vier windrichtingen aan, zak in meditatie en dan dan gebeurt het…. Beelden uit mijn jeugd komen voorbij…momenten die ik nu bewust mag helen, achter mekaar, één voor één, en ik heb een heftige buikpijn… krampen… en daarna, na een hele tijd is er ruimte, en begin ik te bewegen…een soort dans maar soms lijkt het ook op overgeefneigingen…. loslaten, loslaten. Na een lange tijd kijk ik om mij heen en ik zie overal mooie Godinnen zitten om mij heen… onder de sterrenhemel op het nog warme zand…. en ik denk alleen maar hier wil ik blijven. Twee uur is niets, ik zou hier wel de hele nacht kunnen verblijven.

Godin Hera en naakt zwemmen

Op dag 5 staat de Godin Hera centraal, Godin van het huwelijk en de liefde. Na een bijzondere yoga-sessie op het strand, mogen we weer in ons eentje contact maken met de energie van Hera in de zee. Deze week gaat ook over je eigen grenzen opzoeken. Soms zelfs even buiten je comfort-zone gaan. Helemaal naakt zwemmen we in de zee en voelen we de energie van Hera. En ik kan niet anders zeggen dan dat dit heerlijk voelt. En s’avonds dansen we dan toch met onze witte jurken op het strand en het voelt magisch. Ik voel zo’n verbondenheid met deze mooie, wijze vrouwen. Wat andere mensen van je denken laat je helemaal los. En dat is oh zo bevrijdend.

De Godin Aphrodite

Op dag 6 staat Aphrodite (of Venus in het Romeinse Rijk) Godin van de liefde, schoonheid en verbinding centraal. We gaan dansen om deze sensuele energie in je lichaam voelen. Laat het maar naar buiten komen. Dit is waar het om draait. Het gaat om al die energieën in jezelf te voelen. Ik voel nieuwe kracht, om dit deel van mij zelf te laten zien. s’Avonds voelen wij ons ware Godinnen en dansen er op los in een strandtentje.

Alles komt los…

Iedereen gaat door een mooi maar ook intens emotioneel proces deze week. We hebben allemaal innerlijke barrières doorbroken en zijn diep gegaan. Ik denk zelfs of je nu wilt of niet…het overkomt je toch. Maar juist omdat het met iedereen gebeurt schept dit verbinding. Je voelt je enorm kwetsbaar en toch heel veilig en geliefd. Stuk voor stuk komen we erachter waarom we op deze reis zijn gegaan. Tijdens de zware momenten vraag ik me af waarom zo’n retreat ook alweer goed is? Ik kan zo goed voelen dat diep gewortelde angsten en blokkades naar boven komen, waar je normaal gesproken niet aan toekomt of die je kunt negeren. Omdat je wordt geleefd door appjes en je verplichtingen. Maar omdat je nu even helemaal niks hoeft en je nergens over hoeft na te denken, komt er van alles naar boven. Het komt door deze rust, meditatie en waarschijnlijk de mooie energie in de groep. Tijdens deze reis kun je echt voelen wat er speelt en als je er voor durft open te staan, kun je er ook mee aan de slag.

Yoga op een andere manier…

Tegen het einde van de week hebben we heel veel gedanst. Het is yoga op zo’n andere manier… alleen maar bewegen door te onderzoeken wat er speelt in jouw lichaam. Het gaat niet om de perfectie van de houding…(juist niet in mijn ogen)…en als je dat aanspreekt dan zit je ook in mijn lessen goed. Yoga is een tool om tot rust te komen en te voelen wat er deep down speelt bij jou. Yoga gaat niet om de techniek of de perfectie, het gaat om je diepere zelf te voelen.

Een waanzinnige reis

Het was een waanzinnige reis, maar je moet wel ervaring met mediteren hebben. Je moet je wel twee uur kunnen concentreren op jezelf. We hebben samen gelachen, gehuild, gefeest, gedanst, geknuffeld (!), gekookt, genoten, gezwommen, gezongen, elkaar gesteund, moed ingesproken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb prachtige, sterke, elegante, creatieve, liefdevolle en super grappige vrouwen ontmoet. Ik voel me helderder, sterker en toch ook gevoeliger, meer in contact met mijzelf en klaar om weer te geven. En dit alles in de warme bedding van de hoedsters Marloes & Margit. Dankjulliewel prachtige vrouwen!

AHO