Hoe het allemaal begon….

In 2010 was ik mij aan het oriënteren op een yoga opleiding en koos ik uiteindelijk voor Integrale Yoga Nederland in Rotterdam. Het was eigenlijk helemaal niet mijn intentie om yogadocent te worden, maar koos ik de opleiding met name omdat er veel aandacht aan je innerlijke ontwikkeling werd besteed. Ik dacht lekker gratis therapie! 🙂 Ik had mijn baan (in de IT sector) opgezegd en was zoekende naar iets anders, iets nieuws…maar wist niet wat.
Ik zag mijzelf totaal niet als docent…’lesgeven heeft te maken met orde houden’ dacht ik en dat zag ik mijzelf niet doen. Ik deed al wel aan yoga en genoot enorm van de wekelijkse les.

Magische woorden

Nadat ik inmiddels een paar weken de opleiding had gevolgd, kreeg ik de vraag van mijn eigen yogalerares (waar ik wekelijks les volgde) of ik ergens les wilde gaan geven. Nog steeds was ik dit niet van plan, maar vertelde dit wel tegen Lopamudra (Hoofddocent van Integrale Yoga Nederland) en zij zei toen – voor mij – de magische woorden “Anne, misschien is dit wel een teken om toch les te gaan geven?”

We zijn nu bijna 6 en een half jaar verder en ik geef inmiddels 8 yogalessen per week aan een grote groep mensen (waarvan sommige al vanaf het begin bij mij op les zitten!). Yogales geven is mijn beroep geworden en ik zie het als een ambacht dat ik de rest van mijn leven kan blijven doen.

Life changing

Maar de impact van deze opleiding is vele malen groter dan enkel een nieuwe professionele richting. Deze opleiding heeft mijn leven totaal veranderd en ik weet zeker niet alleen mijn leven. Bij andere yoga-opleidingen ligt de nadruk meer op het didactische aspect en personal practice. Bij integrale yoga draait het voor een groot deel om bewustzijnsverruiming waardoor je vanuit je hart les gaat geven en je mind juist naar de achtergrond verplaatst wordt. Ik kan wel zeggen dat deze opleiding life changing is.

Waar het echt om gaat…

Langzaam maar zeker zijn de fundamenten in mijn leven – elementen waarvan ik dacht dat ze belangrijk waren – veranderd. Het gaat er niet om hoeveel succes je hebt, hoeveel carrière je maakt, hoeveel geld je verdient, waar je woont etc. etc. Het gaat erom wat je als mens hier op aarde achterlaat. Wat je voor andere mensen kan betekenen. Dat je mensen die het moeilijk hebben kan helpen op jouw eigen manier. Dat er meer geleefd wordt vanuit je hart, dat je minder luistert naar je ego, dat je vriendelijk bent tegen mensen en mensen in hun waarde laat.

Een interview met mijn lerares…

Deze ommekeer in mijn leven heb ik grotendeels te danken aan de opleiding en de vele innerlijke ontwikkelingsgesprekken met Lopamudra. Ik kan wel zeggen, zij is één van de meest bijzondere mensen die ik in mijn leven heb ontmoet. Ik heb mijn eerste yogische ervaringen bij haar gehad. En zij heeft mij zien groeien van iemand die zoekende was naar een ervaren yogadocent. Dit blog wijt ik dan ook aan Lopamudra. Normaliter liever op de achtergrond, maar vandaag in de spotlight! Een interview met Lopamudra:

****
Wanneer is de yogaweg voor jou begonnen? Wist je al op jonge leeftijd dat jouw leven er anders uit zou zien? Of is dat pas ontstaan nadat je Agastya (oprichter Integrale Yoga Nederland; inmiddels overleden) had ontmoet?

Voordat ik Agastya ontmoette worstelde ik met het leven, al had ik een goede opleiding, leuk werk, lieve vrienden en vriendinnen en niets te klagen. Ik ontmoette Agastya toen ik 23 was, toen kreeg het leven voor mij betekenis. Toen wij besloten onze krachten te bundelen voor de Yogaweg werd mijn leven echt anders.

Agastya heeft wel eens verteld dat hij plotseling “het volledige inzicht” kreeg in een fractie van een seconde. Dit overviel hem en veranderde zijn leven drastisch. Wat heeft hem (of jullie) doen beslissen om een yogacentrum op te zetten?

Agastya zei altijd: “ik doe wat de geest mij ingeeft.” Hij is gewoon begonnen met lesgeven en dat groeide uit tot een centrum. Toen wij samen dit pad vervolgden ontstond er een groot Yogacentrum.

Integrale Yoga Nederland baseert een deel van haar lessen op het werk van Sri Aurobindo en de Moeder. Wanneer hebben jullie besloten om deze weg te volgen?

Agastya was eigenlijk een Soefi en kwam in aanraking met de Integrale Yoga van Sri Aurobindo door het boek van Satprem: Sri Aurobindo of het avontuur van het bewustzijn. Hij herkende zijn eigen innerlijke ervaringen, en werd gegrepen door de visie van Sri Aurobindo.
In 1983 is hij begonnen met les te geven aan een klein groepje kennissen, dat breidde zich al snel uit.

Sri Aurobindo

De Moeder, een wereldberoemde yogi, heeft in Pondicherry (India) Auroville (een volledig autonoom spiritueel centrum) geïnitieerd rond 1968. Jij lijkt heel erg op de ‘Moeder’. Het kan bijna geen toeval zijn…. Wat betekent de Moeder voor jou?

Mensen zeggen wel vaker dat ik op de Moeder lijk, dat is dan op grond van enkele uiterlijke kenmerken. Liever lijk ik op haar in mijn Yogaweg.
De Moeder is mijn lichtende voorbeeld. Haar kennis, ervaring, humor, maar vooral haar onvoorstelbare kracht, haar doorzettingsvermogen en haar onweerstaanbare wil.

De Moeder

De opleidingen van Integrale Yoga verschillen qua inhoud veel met andere opleidingen. Zo wordt er minder aandacht aan anatomie besteed, komt er geen eindonderzoek of scriptie aan te pas en is het onderdeel (hatha) yoga een kleine component in vergelijking met hoeveel tijd andere opleidingen hier aan besteden. Van waar deze keuzes om de opleidingen zo op te stellen?

De opleidingen zijn geïnspireerd op de Integrale Yoga van Sri Aurobindo.
Alle Yoga is een weg tot innerlijke ervaring, maar in de Integrale Yoga worden deze ervaringen meegenomen in het dagelijks leven en in de samengesteldheid van de mens, namelijk in denken, emoties en lichaam. Daarom wordt in de opleiding aan alle aspecten aandacht besteed, aan hatha yoga, pranayama, meditatie en ontspanning, theorie en innerlijke ontwikkeling.
Het lichaam wordt anders benaderd dan in hatha yoga opleidingen, het wordt beschouwd als een instrument van het innerlijk.
In de traditionele Hatha Yoga beoogde men het bewustzijn te bevrijden door middel van lichaamshoudingen en pranayama, waardoor de kundalini-kracht uiteindelijk kan opstijgen.
Deze technieken zijn niet zonder risico en kunnen niet zomaar door iedereen worden toegepast.
In de Integrale Yoga werken we precies andersom. We beginnen met het instellen op het hogere bewustzijn, waarna dit van lieverlee kan afdalen in de verschillende delen van ons wezen.
Natuurlijk hoort het beheersen van het lichaam en de adem bij Yoga, maar het stil maken van het denkvermogen, het leren beheersen van de vitale energieën en het leren afstemmen van het bewustzijn misschien nog wel meer.
Eindonderzoek en scriptie zijn alleen mentale manieren om onderwijs te toetsen. Ze hebben hun plaats, maar zijn geen manier om inzicht, ervaring, inlevingsvermogen, doorzettingsvermogen en discipline te toetsen.

De opleidingen van Integrale Yoga Nederland zijn niet erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland. Wat is volgens jou het grote verschil tussen opleidingen die wel erkend zijn en Integrale Yoga Nederland? (Waarom hebben jullie destijds besloten hier geen deel van uit te maken?)

Wij hebben niet besloten er geen deel van uit te maken, wij passen niet zomaar in iedere visie op yoga.
Veel opleidingen houden zich voornamelijk bezig met het lichaam, Integrale Yoga houdt zich ook bezig met het lichaam, maar dan als instrument voor de geest. Dit aspect wordt niet onderkend in de traditionele yogawegen die allen wegleiden van de wereld om te ontsnappen in de gelukzaligheid van de geest.
In de Integrale Yoga worden de innerlijke ervaringen juist meegenomen in het leven van alledag.
Er zijn vele Yogastromingen die eigenlijk ieder hun eigen alliantie zouden kunnen hebben, of juist geen. Wellicht komen wij er nog eens toe.

Hoeveel docenten hebben jullie in de afgelopen jaren inmiddels opgeleid?

Dat is moeilijk tellen, omdat veel docenten meerdere opleidingen hebben gevolgd. Maar het zijn er zeker vele honderden.

Veel yogadocenten zijn wereldberoemd en reizen heel wat af langs allerlei yogafestivals, mindfullnes bijeenkomsten, geven lezingen e.d. Ik heb het idee dat jij wat meer op de achtergrond blijft. Kies je hier bewust voor? Denk je niet dat je veel meer mensen kan bereiken als je wat meer naar buiten zou treden?

Yoga en mindfulness zijn inderdaad zeer populair en worden dat steeds meer.
Voor mij gaat het er niet om grote aantallen mensen te bereiken, hoewel deze Yoga wel een Yoga is voor deze tijd. Wij besteden graag aandacht aan het goed begeleiden van een aantal mensen dan velen oppervlakkig te raken. Misschien past het gewoon niet zo bij mij.

Heb je een doel in het leven?

Mijn leven en het doel ervan gaan over deze Yoga.
Je zou dus kunnen zeggen dat de steeds voortgaande ontwikkeling van deze Yoga het doel in mijn leven is.

Ik weet uit eigen ervaring dat de spirituele wereld trekt en dat je het liefst daar de hele dag mee bezig wilt zijn. Maar het gewone leven vraagt ook onze aandacht. Hoe zorg jij voor die balans?

Ik maak steeds minder onderscheid tussen het gewone leven en mijn innerlijke weg.
In deze Yoga hoort het gewone leven juist bij de innerlijke ontwikkeling, of, zoals Sri Aurobindo zei: “Alle leven is Yoga.” Het probleem van het zich uit de wereld willen terugtrekken is daarmee van de baan, hoewel het verlangen tot alleen-zijn, in stilte zijn heel natuurlijk is op het Yogapad en soms ook nodig. Je kunt spiritualiteit juist heel goed oefenen en toepassen in het gewone leven.

Is het niet saai of zwaar om iedere keer mensen op te leiden die nog aan het begin van hun spirituele ontwikkeling staan terwijl jij al veel verder bent?

Saai?
Het gewone leven is saai, mensen begeleiden op hun innerlijk pad is allesbehalve saai. Het is juist heel belangrijk dat men in het begin van de innerlijke weg de juiste aanwijzingen krijgt aangeboden. Ik ontmoet zoveel verschillende mensen, het lesgeven is een grote leerschool…….