Inmiddels is het alweer twee weken geleden sinds ik deel heb genomen aan het ‘Inner Engineering programma’ van Sadhguru! Het duurde even voordat ik wist wat ik hierover wilde schrijven. Voor mij voelt het denk ik anders dan voor iemand die nog helemaal aan het begin van zijn of haar spirituele pad staat. Tegelijkertijd is deze opmerking ook helemaal niet zo belangrijk, want iedere spirituele ontwikkeling is goed. 

Shambhavi Mahamudra

Ik heb reeds vergelijkbare programma’s gevolgd en iedere keer haal ik er uit wat op dat moment waardevol voor mij is. Eén van de doelen van het programma van Sadhguru is twee keer per dag de geleerde (ademhalings)oefeningen – ook wel “Shambhavi Mahamudra” genaamd – te doen. En dan 40 dagen achter elkaar. Deze serie duurt ongeveer een half uur. Uiteindelijk zal het je lukken om de serie in 21 minuten te doen. Daarna blijf je het 6 maanden lang één keer per dag doen. Ik weet inmiddels dat de wereld niet eindigt als je het niet volledig volhoudt. Helaas zal ik – op korte termijn – ook niet weten wat de impact is als je het wel twee keer per dag kunt uitvoeren. Maar ik doe mijn best om het twee keer per dag te doen. En als dat een keer niet lukt dan accepteer ik dat.

Spirituele groei stimuleren

Gek genoeg is dit wel wat ik voor mijzelf wilde. Een aantal specifieke oefeningen die ik dagelijks kan doen en die een bepaald effect op je spirituele ontwikkeling hebben. Nu hebben alle yogahoudingen een bepaald effect. Maar ik kan wel aanvoelen dat deze houdingen specifiek ten doel hebben om de 7 (energie) centra in je lichaam te activeren en te openen. Bij de meeste mensen zijn er maar een paar centra open en is de rest geblokkeerd (en dit zorgt dan voor de nodige fysieke klachten). Het resultaat van het openen van alle centra is dat je je fijner voelt, meer in balans en je hebt meer energie.

De twilight ervaring

Om de één of andere reden wordt er een beetje geheimzinnig gedaan over wat het doel van het programma precies is. Het is duidelijk dat je dat zelf moet gaan ervaren. Alle aandacht gaat uit naar het zo perfectionistisch mogelijk aanleren van de verschillende oefeningen en ademhalingsoefeningen. Sadhguru gaat uit van een minimumniveau aan kennis op het gebied van yoga. Nu pretendeer ik niet dat er veel over weet, maar gevoelsmatig ben ik al wel een eindje op weg. Ik besef heel goed dat het eindresultaat magische ervaringen kunnen zijn. Tijdens het weekend ervaarde ik na de serie een ‘out of body experience’. Een magische ervaring waarbij je opstijgt en je je lichaam niet meer voelt. Daarna heb je een euforisch gevoel. Volgens Sadhguru is dit waar wij mensen naar op zoek zijn. De twilight ervaring. We willen volledig deelnemen aan het leven op aarde, maar tegelijkertijd in contact zijn met het hiernamaals. En bij langdurige uitvoering van deze serie houdingen is dit haalbaar. En zoals vele mensen mij zijn voorgegaan, je wilt niets lievers dan een vergelijkbare ervaring (of een nog mooiere) keer op keer ervaren.

Kundalini energie

Nu ook thuis – als ik in alle rust de serie uitoefen – voel ik tegen het einde van de serie de kracht van onderen (kundalini) al opstijgen. Ik weet dat dit alleen maar sterker zal worden naarmate ik dit trouw blijf uitvoeren iedere dag. En dat is echt cool.