Ontspannen en genieten! Zo kun je het Balansweekend Voeding & Vitaliteit in de voormalige boerderij de Johanneshoeve in Westerhaar het beste omschrijven. Na wekenlang regen gehad te hebben was het extra fijn om in deze prachtige groene en vooral rustige omgeving ontvangen te worden in het zonnetje.

  

De locatie

De prachtige locatie met sfeervol ingerichte kamers bood de deelnemers de mogelijkheid om zich tijdens het weekend af en toe ook even terug te trekken om een boek te lezen of een uurtje te slapen.

  

Met een klein groepje waren we vrijdagmiddag al vroeg aanwezig om alles op ons gemak voor te bereiden. Maar natuurlijk was er ook gelegenheid voor de deelnemers om te genieten in de zon onder het genot van een heerlijk plakje krentewegge dat nog steeds in de Johanneshoeve gebakken wordt!

  

De Surinaamse keuken

Onder leiding van Sandra werden er tijdens het weekend de meest heerlijke gerechten bereid uit de Javaanse-, Hindoestaanse en Creoolse keuken. Overal worden de kleurrijke, gezonde en heerlijke ingrediënten uitgestald.

 

De deelnemers zijn super enthousiast en willen graag van alles leren over de Surinaamse keuken. In de middag worden tijdens het snijden van de groenten de eerste recepten gedeeld en krijgen de deelnemers ook les over de verschillende ingrediënten (warenkennis). De deelnemers leren hoe je snel en toch lekker Surinaams kunt koken met behulp van de basismarinades van Sandra.

  

 

De voorbereiding van de Javaanse Saoto-soep mede dankzij de enorme inzet van het dreamteam Laila & Rita gedurende het weekend!!

De formele start van het weekend

Ondertussen druppelen de deelnemers binnen en rond 18:00 uur worden ze heerlijk verwelkomt met verse Surinaamse snacks (o.a. gebakken banaan met pindasaus en tomaat en komkommer met hummus). Natuurlijk extra fijn dat dit nog even buiten kan.

 

Daarna volgt de heerlijke eerste maaltijd: Javaanse Saoto-soep en gestoomde groenten met pindasaus. Helemaal vers bereidt. GENIETEN!!

 

   

De eerste yogales

En dan is het tijd voor de eerste yogales! In de mooie zaal passen precies 20 matjes in het rond. Voor sommige deelnemers even wennen om zo dicht op elkaar te liggen, maar de mooie energie in de zaal schept al snel een band tussen de deelnemers. Een rustige les om de spanning en de stress van de afgelopen week (en de lange rit) los te laten. En na de les genieten we allemaal van een lekker kopje thee met chocoladetaart en spekkoek in de gezellige huiskamer!

  

Zaterdagochtend

Vroeg in de ochtend staat de volgende yogales op het programma na een heerlijke smoothie! Na de yoga & meditatie staat er een heerlijk ontbijt voor iedereen klaar met vers gebakken brood uit de oven en overheerlijke omeletjes. Daarbij allerlei heerlijke Rotterdamse streekproducten zoals marmelades, bijzondere pindakazen, verschillende soorten kazen, muesli’s, etc. En natuurlijk is er verse Indiase Chai. Kortom wederom genieten.

  

Mindful wandelen

In de middag staat er een mindfulness wandeling op het programma. Mindful wandelen betekent lopen zonder vastomlijnd doel. Normaal gesproken loop je vrijwel altijd gericht om ergens naar toe te gaan of doe je dingen om een doel te bereiken. Dan ben je dus niet met je aandacht in je lichaam. Je hoofd is al op de plek van bestemming en je lichaam is dat nog niet. Met aandacht lopen, of een loopmeditatie, maakt dat je meer bewust bent van de omgeving waarin je loopt en je lichaam. Voor sommige deelnemers een nieuwe ervaring, anderen hebben het al vaker gedaan. Na een korte uitleg door mij wat precies de bedoeling is gaan we op pad met een grote groep. We lopen de wandeling het ‘Ommetje’ door het Veenschap rondom de Johanneshoeve. Sommige deelnemers geheel mindful, andere niet of deels.

       

  

Zaterdagmiddag

Zaterdagmiddag staat in het teken van lekker eten, koken en ontspannen. Na de wandeling (deels in de regen) warmt iedereen zich even op met een heerlijk kopje verse munt- of gemberthee. Vervolgens is er een heerlijke lunch met o.a. een salade van bietjes en champignons.

 

De kookworkshop

Tijdens de kookworkshop in de middag worden er heerlijke Hindoestaanse vegetarische kerries van pompoen en aubergine bereid om te eten bij de roti’s onder de inspirerende leiding van Sandra. Bij ieder gerecht verteld Sandra over de culture achtergrond van de keuken. Vol trots presenteren alle deelnemers hun gemaakte gerechten! Iedereen heeft genoten van een super lekker avondmaal!

      

Natuurlijk is er ook tijd voor ontspanning, een middagdutje of een goed boek. En ook zijn er zoals altijd mooie en waardevolle gesprekken tussen deelnemers. Veel deelnemers gaan voor de tweede of de derde keer mee en daardoor kennen mensen elkaar al wat beter wat het natuurlijk nog gezelliger maakt!

 

  

 

De avond yogasessie & meditatie

In de avond staat er een rustige yogales op het programma en een hele bijzondere zittende meditatie bij kaarslicht. Voor verschillende deelnemers het hoogtepunt van het weekend!

   

Mindful party tot BAM* (*Bis Am Morgen)

Na de bijzondere avondsessie loopt iedereen rustig terug naar onze huiskamer. Je moet dan even buitenom en dan zijn we weer bewust van het feit dat we in Twente zitten omdat je kunt genieten van een prachtige sterrenhemel. Dat is een groot verschil voor ons mensen in de randstad waar je dat een stuk minder kunt ervaren!!

Onder het genot van een kopje thee en een stukje (zelf gebakken) Surinaamse Bojo cake verteld Sandra uitgebreid over haar nieuwe kookcultuurboek “Huiskip & Ons Belang”.

En dan is het party time! Onder leiding van Sandra krijgen we een bachata workshop en is het even heerlijk dansen met z’n allen. En voor degenen die willen is er een lekkere verse pina colada!

Zondagochtend

“Zondagmorgen werd ik mij bewust van een opgeruimd, fris en wakker gevoel” schrijft één van de deelnemers. Een mooie observatie na een ontspannen weekend met veel yoga. En dan schijnt ook nog eens de zon!!   

 

Na een wat intensere yoga & meditatiesessie kunnen we heerlijk in de zon ontbijten.

Zondagmiddag

Zondagmiddag staat in het teken van lekker in het zonnetje zitten, nog even wandelen en gewoon genieten van de prachtige omgeving. Gevolgd door een ontzettend lekkere lunch met verse pompoensoep en gebakken zoete aardappel, cassave en banaan in combinatie met bakkeljouw.

 

En dan na nog een mooie meditatiesessie is het programma van het Balansweekend ten einde gekomen.

Dit was een zeer succesvol verwenweekend waarin de deelnemers tot rust konden komen en veel hebben kunnen leren over de Surinaamse keuken. Er zijn mooie connecties en nieuwe vriendschappen tussen mensen ontstaan. Voor sommige deelnemers was dit een eerste kennismaking met yoga en ‘me-time’ en waarschijnlijk niet de laatste keer!

En zoals een deelnemer schreef: “Van tijd heb ik ‘geen’ besef gehad. Precies zoals zo’n weekend zou ‘moeten’ zijn, volgens mij. Overal was tijd en ruimte voor – behalve voor mijn mobiele telefoon- heerlijk!”

 

It was our pleasure!